Bank Żywności w Krakowie
Status prawny: | stowarzyszenie |
OPP: | od 2005-01-19 |
Zakres działalności: |
pomoc społeczna, zdrowie, ochrona środowiska |
Sfera zadań publicznych: | pomoc społeczna, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób |
Rok rejestracji: | 1997-01-01 |
Podmiot rejestrujący: | Rejestr Stowarzyszeń Wydziału I Cywilnego Sądu Wojewódzkiego w Krakowie |
Adres siedziby: | ul. Zabłocie 20/22, 30-701 Kraków |
NIP: | 675-12-15-247 |
REGON: | 357038776 |
KRS: | 0000143611 |
Podatnik VAT: | NIE |
Nr konta: | 75 1600 1013 0002 0011 6212 2001 |
Nr konta OPP: | 75 1600 1013 0002 0011 6212 2001 |
Telefon | |
Fax | 12-384-88-27 |
Kontakt e-mail: | bz.krakow@bankizywnosci.pl |
WWW: | <p>www.krakow.bankizywnosci.pl</p> |
Opis działalności
Misją Banku Żywności w Krakowie jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu na terenie Małopolski.
Pozyskujemy i dystrybuujemy bezpłatną żywność dla najuboższych (w 2012 roku było to 3.300 ton żywności, która trafiła do 84,5 tys. osób).
Działamy od 16 lat, współpracując z organizacjami pozarządowymi i instytucjami pomocowymi oraz samorządami z całego województwa.
Zorganizowaliśmy 40 akcji zbiórek żywności (30 miast, 150 sklepów, 3,5 tys. wolontariuszy), wiele szkoleń, konferencji, warsztatów, happeningów, przygotowaliśmy i wydaliśmy liczne publikacje.
W ostatnich latach prowadzimy działania zmierzające do poprawy jakości dożywiania, inicjujemy i animujemy koalicje na rzecz rozwiązywania problemu niedożywienia dzieci i młodzieży (szkoły, JST, NGO, biznes i osoby prywatne), edukujemy (szkolenia dla kadry placówek oświatowych w zakresie żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży).
Wspieramy NGO działające na rzecz najuboższych.
Udzielanie pomocy rzeczowej może stać się pretekstem do kontaktu z osobą potrzebującą, odtworzenia więzi społecznej, reintegracji społecznej i zawodowej, proponujemy więc organizacjom partnerskim wiedzę i narzędzia, ułatwiające ten kontakt, szkolimy je, dystrybuujemy materiały informacyjne.
Prowadzimy projekty skierowane głównie dla dzieci i młodzieży, dotyczące ekologicznych aspektów marnowania żywności, prawidłowego odżywiania. Ważne działanie to również aktywizacja i rozwój wolontariatu.