Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Bank Żywności w Krakowie

Status prawny: stowarzyszenie
OPP: od 2005-01-19
Zakres działalności:
pomoc społeczna, zdrowie, ochrona środowiska
Sfera zadań publicznych: pomoc społeczna, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób
Rok rejestracji: 1997-01-01
Podmiot rejestrujący: Rejestr Stowarzyszeń Wydziału I Cywilnego Sądu Wojewódzkiego w Krakowie
Adres siedziby: ul. Zabłocie 20/22, 30-701 Kraków
NIP: 675-12-15-247
REGON: 357038776
KRS: 0000143611
Podatnik VAT: NIE
Nr konta: 75 1600 1013 0002 0011 6212 2001
Nr konta OPP: 75 1600 1013 0002 0011 6212 2001
Telefon
Fax 12-384-88-27
Kontakt e-mail: bz.krakow@bankizywnosci.pl
WWW: <p>www.krakow.bankizywnosci.pl</p>

Opis działalności

Misją Banku Żywności w Krakowie jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu na terenie Małopolski.

Pozyskujemy i dystrybuujemy bezpłatną żywność dla najuboższych (w 2012 roku było to 3.300 ton żywności, która trafiła do 84,5 tys. osób).

Działamy od 16 lat, współpracując z organizacjami pozarządowymi i instytucjami pomocowymi oraz samorządami z całego województwa.

Zorganizowaliśmy 40 akcji zbiórek żywności (30 miast, 150 sklepów, 3,5 tys. wolontariuszy), wiele szkoleń, konferencji, warsztatów, happeningów, przygotowaliśmy i wydaliśmy liczne publikacje.

W ostatnich latach prowadzimy działania zmierzające do poprawy jakości dożywiania, inicjujemy i animujemy koalicje na rzecz rozwiązywania problemu niedożywienia dzieci i młodzieży (szkoły, JST, NGO, biznes i osoby prywatne), edukujemy (szkolenia dla kadry placówek oświatowych w zakresie żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży).

Wspieramy NGO działające na rzecz najuboższych.

Udzielanie pomocy rzeczowej może stać się pretekstem do kontaktu z osobą potrzebującą, odtworzenia więzi społecznej, reintegracji społecznej i zawodowej, proponujemy więc organizacjom partnerskim wiedzę i narzędzia, ułatwiające ten kontakt, szkolimy je, dystrybuujemy materiały informacyjne.

Prowadzimy projekty skierowane głównie dla dzieci i młodzieży, dotyczące ekologicznych aspektów marnowania żywności, prawidłowego odżywiania. Ważne działanie to również aktywizacja i rozwój wolontariatu.